Alu felne

Kada gledate automobil, prvo što primetite je verovatno boja i oblik karoserije vozila. Vrlo malo ljudi zapravo obraća pažnju na jedan od najvažnijih delova automobila – točkove. Zašto bi, zar ne? Oni ne rade mnogo više od toga da drže gume na mestu i teraju automobil da se kreće napred ili nazad.

Točkovi su prešli dug put od njihovog 3.500 p.n.e. uvod, ali automobilski točkovi su napredovali i dalje nego što možemo da zamislimo. Možda mislite da su točkovi napravljeni od neke vrste metala, i ne biste pogrešili, ali danas se točkovi mogu napraviti od stotina materijala.

 

alu felne

 

Čelik je dugo bio pouzdan metal za pravljenje točkova, a koriste se i danas. Međutim, danas mnogi proizvođači automobila koriste lakši materijal koji se zove legura aluminijuma za  felne, a rezultati su prilično izvanredni. Legura aluminijuma je prvo korišćena u trkačkim automobilima i polako je ušla u vozila za svakodnevnu vožnju. Aluminijum  je lakši od čelika i stoga značajno poboljšava performanse automobila. Iako je metal lagan, izuzetno je jak i izdržljiv. Smanjena težina točkova čini upravljanje i kontrolu automobila mnogo boljim.

U poređenju sa čelikom, aluminijumski točkovi današnjice su jači i nude performanse sa kojima se mali broj točkova može uporediti. Očigledno, sa poboljšanim performansama, cena aluminijumskih felni je veća od cene čelika, ali pošto proizvođači automobila uključuju alu felne na svoje automobile, kupci to ne osećaju . Međutim, ako prelazite sa čeličnih na aluminijumske felne, potrebno je da istražite i nađete dobru ponudu.

 

alu felne

 

Sada kada znate da su aluminijumski točkovi lakši i jači od tradicionalnih čeličnih felni, hajde da zaronimo malo dublje. Proizvođači automobila i točkovi su prilično tajnoviti o tome kako su njihovi točkovi napravljeni, ali neke informacije su dostupne o alu felnama. Neki od uobičajenih materijala koji se koriste za izradu aluminijumskih felni uključuju aluminijum, mangan, silicijum, bakar, magnezijum, titanijum i nikl. Kada se ovi materijali pomešaju, rezultat je jak i izdržljiv materijal koji je takođe lagan.

Aluminijumski točkovi, takođe poznati kao „mag točkovi“, takođe su prilično spektakularni za gledanje i dodaju još jedan sloj estetike automobilu. Zbog njihovog dobrog izgleda i superiornih performansi, OEM (proizvođači originalne opreme) počeli su da ih koriste na svojim premium i osnovnim modelima.