Alu felne

10 tajni za održavanje automobila za nesmetanu vožnju

Briga o  automobilu može biti ponos jednog čoveka, a drugog strah – posebno kada skupi računi za popravku padaju na vaš otirač!

Međutim, održavanje automobila ne mora da bude skupo, a postoji niz tajni za održavanje automobila kako bi vaš automobil radio nesmetano. Ovde ćemo pogledati mojih deset najvažnijih:

Proverite kočnice

Počećemo negde jednostavno i očigledno. Redovna provera kočnica je od suštinskog značaja ako želite da izbegnete skupe račune za popravku jer je godišnji servis „užasan“. Kočione pločice mogu biti jeftine za popravku, ali ako dozvolite da stvari postanu previše loše, možda ćete tražiti skuplji posao popravke.

Test akumulatora

Trebalo bi redovno da proveravate terminale akumulatora automobila da vidite da li su uopšte korodirali (naročito nakon hladnog vremena). Ova zgodna tajna može vam pomoći da uštedite ozbiljne količine novca na duge staze. Ako vidite korodirane terminale na bateriji, to može dovesti do niske stope punjenja, prigušenih farova i problema sa pokretanjem automobila. Zamena baterije sada (pre nego što stvari postanu gore) pomoći će da se zaštite druge delove vašeg automobila.

Provera i zamena ulja

Koliko nas redovno proverava nivo ulja? Iznenađujuće, mnogi od nas ih ne proveravaju onoliko često koliko bi trebalo. Pokušajte da steknete naviku da proveravate nivo ulja u automobilu najmanje jednom mesečno. Ako je malo, dopunite do linije. Takođe je važno da menjate ulje svakog kvartala jer staro ulje može prouzrokovati mnogo više štete nego koristi.

Provera kvačila

Ako vozite manuelni automobil, pokušajte da izbegnete oslanjanje noge na pedalu kvačila dok je automobil u pokretu. Ovo može dodati dodatnu težinu prenosu i stvoriti ozbiljne probleme na duži rok. Ova zgodna tajna bi vam mogla spasiti stotine!

Ne držite ruku na menjaču

Kao iu prethodnoj tački, ako vozite manuelni automobil, izbegavajte da ostavite ruku na ruci menjača dok je ne koristite. Opet, ovo dodaje dodatnu težinu menjaču i može izazvati neke skupe probleme.

Pritisak u gumama

Provera pritiska u gumama najmanje jednom mesečno je neophodno održavanje vašeg automobila i zaista nije tajna. Tajna je u rotiranju guma svake četvrtine, kako biste osigurali ravnomerno habanje svih. Ovo može potrajati, pa ćete možda želeti da izdvojite jedan dan u kvartalu za „održavanje automobila“, ali to vam može uštedeti ozbiljan novac na duži rok.

Pazite na svoje vetrobransko staklo

Održavanje vetrobranskog stakla čistim je mnogo važnije nego što mislite. Ako je vaše vetrobransko staklo prljavo, možda nećete moći da vidite strugotine ili pukotine koje se pojavljuju tokom vožnje. Ne samo ovo, već prljavo vetrobransko staklo može prouzrokovati nepotrebno oštećenje brisača. Jednostavno obrišite vetrobransko staklo vlažnom statičkom krpom, a krpa od jelenske kože može pomoći da ostane netaknuta.

Provera rashladne tečnosti

Još jedna oblast na koju ljudi zaboravljaju da se usredsrede kada održavaju svoj automobil je sistem hlađenja. Neodržavanje nivoa rashladne tečnosti može dovesti do ozbiljnog pregrevanja vašeg motora, što će, kao što smo sigurni da možete pretpostaviti, koštati mnogo da se ispravi ako dovede do ozbiljnog oštećenja. Ako ikada otkrijete curenje u vašem sistemu rashladne tečnosti, odmah ga potražite.

Održavajte vazduh čistim

Ako se vazdušni filteri vašeg automobila začepe, to može dovesti do gubitka snage i ozbiljnog smanjenja efikasnosti vašeg automobila (nešto što niko od nas ne želi da čuje u vreme porasta troškova goriva!). Trebalo bi da redovno proveravate svoje filtere za vazduh kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju. Pogledajte uputstvo za upotrebu za više informacija o tome kako da ih zamenite.

Etiketa ‘napunjavanja’

Svi volimo da dobijemo koliko god možemo na pumpama, ali preterano punjenje vašeg automobila gorivom može zapravo da izazove štetu vašem automobilu. Kada osetite prvi klik ručke za gorivo, što ukazuje da je vaš rezervoar pun, tada bi trebalo da prestanete da punite – čak i ako znate da možete da unesete još malo do sledećeg klika. Prepunjavanje rezervoara može izazvati probleme sa sistemom za ventilaciju jer će se hladno gorivo iz rezervoara zagrejati i proširiti u rezervoaru vašeg automobila.