Naš kompletan vodič za aluminijumske felne može vam pomoći da razumete šta su, kako možete da ih prilagodite svom stilu i vašem automobilu, kao i kako da ih održavate kroz profesionalnu popravku i renoviranje.

 

Šta su aluminijumske felne?
Aluminijumske felne su felne napravljene od mešavine metala, pa otuda i naziv od legure. Legure su obično kombinacija više metala i elemenata, obično aluminijuma, ili ponekad magnezijuma ili nikla.

Ova legura je obično jača i lakša od čistih metala i proizvodi bolju provodljivost toplote i kozmetičku završnu obradu. Oni su daleko prilagodljiviji od drugih točkova, poput čelika, i mogu se napraviti ili dizajnirati tako da odgovaraju vašem specifičnom automobilu.

 

Popravke aluminijumskih felni
Nesreće koje oštećuju alu felne dešavaju se prečesto. Visoki ivičnjaci, udarne rupe i neravne ili labave površine puta mogu lako da oštete aluminijumske felne i često stvaraju ogrebotine, udubljenja ili strugotine .

Održavanje vaših aluminijumskih felni štiti opštu estetiku automobila i pomaže u očuvanju njegove preostale vrednosti.

Najčešće popravke točkova od lake legure su popravke udubljenja, strugotina i pukotina – one se klasifikuju kao popravke jer mogu uticati na ukupne performanse alu felni i potencijalno su opasne za vožnju. Ogrebotine se obično klasifikuju kao renoviranja jer su to radovi koji pomažu u održavanju ukupnog izgleda alu felni.

 

aluminijumske felne

 

Koliko košta popravka točkova od lake legure?
Cena popravke točkova od lake legure zavisi i od veličine vaših točkova i od njihovog trenutnog stanja. Obnova alu felni, češće nego ne, je skuplja od cene zamene.

 

Da li su alu felne ofarbane?
Da, mogu biti. Tokom popravke i renoviranja, ogrebotine se brišu i farbaju bojom usklađene boje. Ovo obezbeđuje konzistentnost na vašim aluminijumskim felnama i zadržava originalni izgled, bez oštećenja.

 

auminijumske felne

 

Da li su aluminijumski točkovi napravljeni od aluminijuma?
Aluminijumske felne su napravljene od legure aluminijuma – ponekad se mogu napraviti od mešavine magnezijuma ili nikla. Aluminijum se meša sa drugim metalima i/ili elementima, a zatim sipa, u rastopljenom stanju, u kalup za točkove od legure.

 

Da li su aluminijumski točkovi lakši i/ili jači od čelika?
Čelični točkovi su napravljeni od legure gvožđa i ugljenika. Teži su, stoga mogu smanjiti performanse automobila u odnosu na ubrzanje i potrošnju goriva.

 

Da li aluminijumski točkovi povećavaju efikasnost goriva?
Postoje dokazi koji ukazuju na to da aluminijumski točkovi mogu povećati efikasnost goriva. Aluminijumski točkovi su lakši od čeličnih felni, tako da mogu malo da smanje težinu automobila, pa se manje goriva koristi za pogon automobila.

Ove promene su minimalne i zamena točkova mora da bude jednaka da bi došlo do promena. Na primer, odabir točkova od legure jer su lakši može poboljšati potrošnju goriva, ali ako je guma druge veličine ili marke, promene težine bi mogle da uravnoteže i ponište svako smanjenje.

 

Prednosti alu felni:
Generalno privlačniji od čeličnih legura
Široko prilagodljiv kroz različite metode i završne obrade
Lakši, stoga poboljšavaju ubrzanje, brzinu i kilometražu
Dostupan u širokom rasponu kako bi se osigurala kompatibilnost sa većinom automobila

 

Beskrajne opcije prilagođavanja su poželjne za mnoge entuzijaste automobila. Aluminijumske felne se mogu napraviti i prilagoditi kako želite i lako se menjaju, popravljaju ili obnavljaju kada je to potrebno.

Ako razmišljate o aluminijumskim felnama, razmišljate o opcijama prilagođavanja ili nas kontaktirajte, specijalisti smo za aluminijumske felne.