Alu felne

Alu felne – priprema za zimsku sezonu

alu-felne

Kako se zimska sezona približava, vreme je da letnje gume zamenite zimskim gumama. Prednosti ove promene vozačima su dobro poznate, ali neke poteškoće se javljaju u drugim oblastima. Jedno pitanje koje se često pojavljuje je da li je moguće koristiti aluminijumske felne zimi.

Većina vozača zimi koristi čelične felne, jer je ovo najekonomičnije rešenje, pogodno za vozače bez preteranih zahteva kada je u pitanju izgled njihovog automobila. Ipak, mnogi vozači se takođe pitaju da li je to jedino moguće rešenje za zimsku sezonu.

Oni protiv korišćenja aluminijumskih felni zimi insistiraju na tome da metal prebrzo korodira kada dođe u kontakt sa solju, peskom i drugim hemikalijama koje se koriste na zaleđenim putevima.

Ipak, s druge strane, rđa je mnogo veća opasnost za čelične felne. Ovaj problem se javlja zato što poklopac na glavi izaziva grebanje svaki put kada se stavi, a to stvara osnovnu površinu za početak formiranja korozije. Naročito zimi, mali kamenčići se često mogu zaglaviti između poklopca i felni, uzrokujući dalje grebanje.

Koje felne izabrati

Najpogodnije rešenje je imati dva puna seta točkova, koristeći alu  felne.

U svakom slučaju, bilo da ulažete u jedan set felni ili dva, zapamtite da uvek birate proizvode brenda. Jeftini kineski proizvodi – slični kineskim gumama – nemaju odgovarajuće bezbednosne karakteristike. Kao rezultat toga, često mogu da puknu, što predstavlja ozbiljnu opasnost od nezgode i dovodi u opasnost vas i druge učesnike u saobraćaju. Mnogo je bolje uložiti jednom u dobar set felni, nego da morate kasnije da trošite svoju ušteđevinu kada budete morali da popravite više delova vozila nakon nesreće izazvane vašim nestabilnim točkovima.

Aluminijumske felne

Još jedan uobičajeni argument, koji se često čuje protiv upotrebe aluminijumskih felni zimi, jeste da su aluminijumske felne najpodložnije mehaničkim oštećenjima tokom hladnijih meseci u godini. U stvarnosti, međutim, struktura aluminijumskih felni je jača od čeličnih .

Zimske felne – šta je to?

Što se tiče tehničkih prednosti, na tržištu ne postoje felne namenjene isključivo za zimsku upotrebu. Ako vidite izraz „zimska felna“, ovo se može primeniti na aluminijumske felne sa jednostavnim dizajnom – kao što je pet krakova – i srebrne boje.

Ove karakteristike čine felne mnogo lakšim za pranje i čuvanje, što je teže uraditi tokom zime. Teoretski, najbolje je postaviti felne avanturističkijih, složenijih oblika tokom leta, ostavljajući jednostavnije dizajne za zimu. U oba slučaja, pravilno čuvanje je važno. Baš kao i skladište automobilskih guma, trebalo bi da znate kako da pravilno skladištite točkove između godišnjih doba.

71 Pilgrim Avenue
Chevy Chase,
MD 20815