Alu felne

Kako da znate da su Vam felne pohabane

Felne automobila su jedan od najbitnijih delova automobila, jer su odgovorne za podršku i stabilnost vozila. Međutim, felne su jedan od delova koji su najčešće izloženi habanju, jer se neprestano kreću po ulicama i trpe uticaje nekoliko faktora, poput udaraca, vibracija i temperature. U ovom članku, razmatrat ćemo neke od najtipičnijih znakova habanja felni.

  1. Oštećenja i pukotine su najčešći znakovi habanja felni. Oni se mogu pojaviti kao posledica sudara ili prevelikog udara u rupu na ulici. Ova oštećenja mogu dovesti do curenja vazduha iz gume, što je opasno za vožnju. Ako primetite oštećenja na felni, potrebno ih je odmah popraviti ili zameniti felne novima.
  2. Korozija se obično javlja na alu  felnama zbog izloženosti vlazi i soli na cestama. Ova korozija može dovesti do stvaranja rupa na felni, što je takođe opasno za vožnju. Ako primetite koroziju na felni, potrebno je očistiti i premazati kako bi se sprečilo daljnje habanje.
  3. Deformacije felni se mogu javiti kao posljedica prevelikog udara ili teških vibracija. Ove deformacije mogu dovesti do neravne površine felne, što može uzrokovati neprijatnosti prilikom vožnje, kao i povećanu potrošnju goriva. Ako primetite deformacije na felni, najbolje rešenje je zameniti felnu novom.
  4. Habani rub felne može se pojaviti kao posljedica nepropisnog parkiranja automobila ili korištenja guma s prevelikim pritiskom. Ovo habanje može dovesti do curenja vazduha iz gume, što može ugroziti sigurnost vožnje. Ako primetite habanje ruba felne, najbolje rešenje je zameniti felnu novom.
  5. Neujednačeno habanje felne može se pojaviti kao posledica neispravnog balansiranja guma ili nepravilnog poravnanja točkova. Ovo neujednačeno habanje može dovesti do vibracija u automobilu i neprijatnosti prilikom vožnje. Ako primetite neujednačeno habanje na felni, najbolje rešenje je posetiti profesionalnog mehaničara koji će izvršiti balans.